
Terug naar school: een goede start!
Een vlotte schoolstart is belangrijk voor zowel kinderen als ouders. Hier zijn enkele tips om de overgang naar het nieuwe schooljaar soepel te laten verlopen:
1. Een goede voorbereiding doet wonderen
Schoolspullen klaarmaken:
Geef je kind enkel basismateriaal mee:
- schrijfgerei en papier (notitieblok, schriftje) (lagere school)
- maak samen de schooltas: je kind weet waar alles zit
- voorzie een stuk fruit of een koek en een flesje water (afhankelijk van wat de schoolgewoontes zijn)
- indien je kind reeds gebruik maakte van bepaalde hulpmiddelen in de klas (afspraak met school) om tot rust te komen: geef het terug mee (of de leerkracht biedt het wellicht zelf aan als er reeds een overleg geweest is met de vorige leerkracht)
Overstelp jouw kind de eerste schooldag niet met nieuw kaftpapier, kleurpotloden, stiften, ringmappen, …
Hoogstwaarschijnlijk komt er nog een materialenlijst mee tijdens de eerste schoolweek of op een infoavond.
Scholen voorzien zelf schoolmateriaal voor elk kind en leerkrachten hebben misschien een voorkeur van kaften, huistakenmappen, … om meer structuur in hun klasorganisatie te hebben.
Het is altijd fijn als je kind toch iets van eigen materiaal mag meedoen naar school, maar dat zijn afspraken die in de klas gemaakt worden.
Zo vermijd je onnodige aankopen en bespaar je je kind van ontgoochelingen. (we moeten met de pen van de school schrijven, ik mag mijn nieuwe pen van thuis niet gebruiken op school)
Kleding klaarleggen:
Leg de kleding voor de eerste dag van tevoren klaar.
Laat je kind meebeslissen om enthousiasme op te wekken.
2. Creëer een routine
- Slaapschema aanpassen: Begin minstens een week voor de schoolstart met het aanpassen van het slaapschema. Vroeger naar bed gaan en opstaan zorgt voor een goede overgang naar het schoolritme.
- Ochtendroutine oefenen: Oefen de ochtendroutine een paar dagen van tevoren, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren.
3. Betrek je kind
- Praten over school: Bespreek samen met je kind wat hij of zij van het nieuwe schooljaar verwacht. Dit kan helpen om eventuele zenuwen of angsten te verminderen.
- Een positieve instelling aanmoedigen: Praat over de leuke kanten van school, zoals nieuwe vrienden maken en nieuwe dingen leren. Dit kan het enthousiasme vergroten.
4. Leeromgeving thuis
- Maak een studiehoek: Zorg voor een rustige, georganiseerde plek waar je kind huiswerk kan maken en studeren. Dit helpt bij de concentratie.
- Zorg voor een vast huiswerkmoment: Stel een vast moment in waarop je kind huiswerk maakt. Consistentie helpt bij het ontwikkelen van goede gewoontes.
5. Gezonde gewoontes stimuleren
- Gezonde voeding: Zorg voor een voedzaam ontbijt en een gezonde lunch. Dit helpt je kind energiek en geconcentreerd te blijven.
- Beweging en ontspanning: Moedig je kind aan om voldoende te bewegen en zorg voor ontspanning. Dit helpt om stress te verminderen.
6. Communicatie met de school
- Leer de leerkrachten kennen: Maak kennis met de leerkracht en bouw een goede relatie op. Goede communicatie tussen ouders en leerkrachten is essentieel voor een succesvolle schoolervaring.
- Houd de schoolagenda bij: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van belangrijke data, zoals ouderavonden, excursies, en vakanties. Dit voorkomt verrassingen.
7. Wees geduldig en flexibel
- Geef je kind tijd: De eerste weken kunnen spannend en vermoeiend zijn. Geef je kind de tijd om te wennen aan het nieuwe ritme.
- Blijf kalm: Een ontspannen ouder straalt rust uit naar het kind. Als er iets niet volgens plan verloopt, probeer dan flexibel te zijn en zoek samen naar een oplossing.
Een goede voorbereiding, een positieve houding en duidelijke routines zorgen ervoor dat de schoolstart soepeler verloopt en je kind een vlotte overgang kan maken.
En loopt het eens wat stroever? Zoek waar het nog stroef loopt en zoek naar oplossingen. Praat erover binnen je gezin, met andere ouders of op school.
Een fijne start toegewenst!
Boetiek Autiek