Snoezel je mee?

Snoezel je mee?

Snoezelen

Aangezien ik jullie graag de ‘Snoezle’ voorstel als nieuw product in mijn webshop, vertel ik jullie graag waarom ik dit product een logische aanvulling vind binnen het gamma van Boetiek Autiek.

Ikzelf leerde samen met mijn gezin de ‘Snoezle’ kennen tijdens een bezoekje in de ASS-Theek van Tanderuis, een open huis rijk aan informatie rond autisme te Melle.(België) Toen ik daaropvolgend de zorg-en kangoeroebeurs bezocht, zag ik de ‘Snoezle’ opnieuw staan pronken. Eveneens nodigde de Snoezle elke bezoeker uit om de beleving van ‘snoezelen’ te ervaren. (snoezelen aan zee, in het bos, …)  Het verhaal ‘achter de Snoezle’ overtuigde me om dit product aan te bieden op de webshop.
Meer info over het product zelf wordt deze week aangevuld bij de producten onder de categorie: snoezelen. (ik ben te enthousiast om deze blog nog niet te delen met jullie ;) )

Gezien scholen, instellingen, maar eveneens privépersonen  steeds meer beroep doen op snoezelen en eveneens de Snoezle, wil ik met jullie graag stilstaan bij de betekenis van snoezelen.

Lezen jullie mee ?

Wat is ‘snoezelen’ nu eigenlijk?

Je bent aan het snoezelen als je je  in een ruimte begeeft waarin voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden jouw zintuigen aangenaam prikkelen waardoor je een ontspannen gevoel krijgt.
Het woord ‘snoezelen’ is een samentrekking van de woorden ‘doezelen’ (wat verwijst naar de sfeer) en’ snuffelen’ (wat verwijst naar het onderzoekende element).
Snoezelen biedt een ingang om via aangename zintuiglijke prikkels contact te maken met de belevingswereld van kinderen.(evenals die van volwassenen)

Dit heeft een positief effect op het welzijn waardoor het absoluut bijdraagt aan levenskwaliteit.

 Voor wie is snoezelen bedoeld?

Snoezelen heeft op iedereen een positief effect, maar in het bijzonder op kinderen met een beperking, autisme, chronische pijn en stress.

Eveneens volwassenen met deze problematieken, een NAH of dementie hebben baat bij het snoezelen.

Wat zijn snoezelmaterialen?

Snoezelmaterialen zijn heel fijne spullen waar kinderen mee relaxen.
Denk maar aan rustige muziek, zachte knuffels, fijne bewegingen, zachte lichtjes,... Onze zintuigen genieten ervan. Heel wat materialen zijn te vinden in de webshop bij ‘sensorisch spel’. Ieder kind heeft een eigen sensorisch profiel. Het ene kind geniet vooral van lichtjes, terwijl een ander kind eerder licht luwt en geniet van bepaalde geluiden (zingen, knisperen,...)

Passief en interactief snoezelen

Bij interactief snoezelen gaat je kind actief deelnemen aan het snoezelen. Materialen aanraken, deelnemen aan activiteiten die gericht zijn op de zintuigen.

Bij passief snoezelen gaat je kind vooral observeren en prikkels ervaren zonder deel te nemen aan de omgeving.

Snoezelen dankzij de creativiteit van de ouders, leerkrachten, begeleiders , opvoeders, zorg …

Heel wat ouders, leerkrachten, begeleiders, opvoeders, zorgkundigen hebben al prachtige snoezelvoorwerpen geknutseld. Denk maar aan doorzichtige pet flesjes opgevuld met gekleurde pluimen, parels, …Een grote doos versieren met lintjes, lichtjes, … In een latere blog komen nog mooie voorbeelden en ideeën aan bod.

Tot snoezels!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezien de grote nood aan snoezelen heeft Pendulum, een Vlaams bedrijf een fantastisch, kwalitatief product op de markt gebracht waarbij kinderen (evenals volwassenen) oneindig kunnen genieten van het snoezelen.

Daarenboven is de ‘Snoezle’ makkelijk op te vouwen, te verplaatsen en zelfs mee te nemen op reis, … .

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.