Kinderen met autisme, maar ook heel wat andere kinderen functioneren vaak het beste in een gestructureerde en voorspelbare omgeving. Onverwachte situaties of plotselinge veranderingen kunnen stress en onzekerheid veroorzaken.
Daarom is een duidelijke dag- en weekplanning noodzakelijk.
Het biedt hen meer overzicht en zorgt voor meer rust in het dagelijks leven. Maar hoe pas je dit op een praktische en visuele manier toe ?
Je kan zelf proberen een overzicht uit te tekenen, maar intussen bestaan er reeds heel handige, tijdsbesparende hulpmiddelen zoals de Checkpad (dagplanner met picto's) en Weekpeek van Gezinnig, eveneens op maat van elk kind/gezin aan te passen.
Waarom is een planning zo belangrijk?
Voor heel wat kinderen biedt een planning een houvast.Ze weten wat hen te wachten staat en kunnen zich daarop instellen.
Dat vermindert de spanning en voorkomt driftbuien of frustraties.
planning houvast bieden. Daarbovenop helpt een planning maken (eerst met een ouder, leerkracht,therapeut, ...) ook bij het aanleren van zelfstandigheid: door duidelijke stappen te volgen, ontwikkelen de kinderen een gevoel van controle en verantwoordelijkheid over hun eigen taken.
De Checkpad: dagelijkse structuur op een speelse manier
De Checkpad van Gezinnig is een handig hulpmiddel om dagelijkse routines overzichtelijk te maken. Het is een magneetbord waarop kinderen hun taken kunnen afvinken. Bijvoorbeeld: opstaan, tandenpoetsen, aankleden, schooltas pakken. Dit visuele overzicht maakt de ochtend- en avondroutine voorspelbaar en makkelijker uitvoerbaar. Het afvinken geeft bovendien een gevoel van voldoening, wat motiverend werkt.
De Weekpeek: overzicht voor de hele week
Naast een dagplanning is het voor veel kinderen met autisme fijn om te weten wat er de rest van de week op de planning staat. De Weekpeek van Gezinnig helpt hierbij. Dit is een visueel planbord waarmee je de weekindeling op een eenvoudige manier weergeeft. Met pictogrammen of korte woorden kan aangegeven worden welke activiteiten er zijn, zoals school, zwemles of een logeerpartijtje bij opa en oma. Dit voorkomt verrassingen en helpt bij het ontwikkelen van tijdsbesef.
Hoe pas je het toe?
-
Betrek je kind bij de planning: Laat je kind meehelpen bij het indelen van de Checkpad en / of de Weekpeek. Zo wordt het een gezamenlijke activiteit en voelt het kind zich meer betrokken.
-
Gebruik vaste momenten: Bekijk de dagplanning samen in de ochtend en de weekplanning aan het begin van de week. Dit creëert een vast ritueel.
-
Blijf flexibel: Soms loopt een dag anders dan gepland. Bereid je kind hierop voor door samen te bespreken hoe je hiermee omgaat.
Samengevat
Een duidelijke dag- en weekplanning biedt kinderen met autisme structuur en voorspelbaarheid, waardoor ze minder stress ervaren en zelfstandiger worden. Hulpmiddelen zoals de Checkpad en Weekpeek van Gezinnig maken dit op een eenvoudige en speelse manier mogelijk. Door samen de planning door te nemen en consequent toe te passen, creëer je een stabiele en veilige omgeving waarin kinderen optimaal kunnen groeien.
https://boetiekautiek.be/search?q=WEEKPEEK&options%5Bprefix%5D=last
Ontdek in bovenstaande link bij de Weekpeek een filmpje die toont hoe de Weekpeek werkt.
Foto's :Gezinnig